tisdag 18 november 2014

HJÄLP MIG! SNOPP OCH ???

Adam 2 år och 5 månader har i en tid nu varit rätt så intresserad av olika kroppsdelar. Vilket är helt normalt och inget kostligt med det. Han vet att han har en SNOPP men vad har SAGA? 



Han tror att hon tappat bort sin snopp eftersom hon inte har den på sig. Han tror förresten det om alla tjejer, att dom helt enkelt nog egentligen skall ha en snopp men att dom glömt den hemma eller tappat bort den eller av någon annan anledning inte har den på sig just nu. 

Mitt dilemma kommer in här, VAD skall man benämna flickas kön med för ord? Hur jag än försöker så passar inte SNIPPA, inte MURRA och absolut inte "kisihålet" (galet att vissa av mina kompisar pratade om det då vi var små, kisihålet jo godmorgon!) Men alltså för pojkar känns det som att det finns flera allternativ, snoppen, pippelin, kikkelin som inte låter som att man förlöjligar men inte heller som något som en läkare talar om.



Började tänka på detta redan då Saga var i magen, VAD skall vi kalla könet för? Och som ni märker har jag ännu inte kommit på något som känns bra och som jag är bekväm med att använda. Eftersom det för mig känns viktigt att kunna tala om dessa saker med mina barn så känns det också viktigt att ha en bra benämning för könen. Om någondera av mina barn har t.ex. ont vill jag att dom skall kunna säga var och inte bara peka för att deras mamma inte kom på ett bra namn för just den kroppsdelen..

Vad säger NI om det kvinnliga könet? Vad kallade ni det för som barn? VARFÖR finns det inget bra ord för flickor? Tycker att det är så galet att det liksom inte fins ett bra namn på könet för tjejer. Eller borde man kallt bara prata om penis och vagina? Nej snälla hjälp mig nu!

Ja och det borde jag kanske också nämna, hittills kallar vi det springan för att det var nu det som min mamma pratade om då jag själv var barn. Kommer vi inte på något bättre så får det väl heta det då. Tänkte nu bara skriva hit det så att ni inte tror att jag bekräftar Adams teori om att mamma nu också egentligen har en snopp men att hon glömde lägga på den innan vi gick i bastun.

Det skall inte vara pinsamt att prata om detta och just därför tar jag upp det här i bloggen. Alla kroppsdelar måste väl ändå få ha ett bra namn?!?

Kommentera gärna!

23 kommentarer:

  1. Lol murran :D Som att man sku säg de till ett barn, vi kör med kilipruppan och kakkipruppan :) int för att vi ännu behöver tala om dessa ord för Lo, men typ då vi tvättar henne kan vi säga "nu ska vi tvätta prupporna" nu tvättar vi bort lite kakki som farit på kilipruppan för där ska ju inget kakki vara" så att hon redan blir van med att de e normala ord som man använder i vardagen och inget pinsamt eller så över det :) Lite "löjliga" ord kanske, men de kallades de för när jag var liten och jag tycker dom e neutrala och bra för barn :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha eller hur MURR MURR liksom :D Tror våra kids blir lite mobbade om dom börjar prata om kilipruppan, för det säger nog inte någon i södrafinland ;) tror det är huvudsaken att man använder ett ord som passar för en själv och ens barn :)

      Radera
  2. Snippan! :) de e ju så de heter i ordboken!

    Den här krönikan som Spiderchick skrev tyckte jag var bra! : http://spiderchick.nu/2014/october/lange-leve-snippan-2.html

    SvaraRadera
  3. Ja det är verkligen svårt. I brist på något bättre ord har vi pratat som snippan. Nu då hon börjat prata själv, och använder order så säger hon "pippa", inte så lyckat med andra ord..

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha nej pippa kan ju nog tolkas lite fel :)

      Radera
  4. Vi använder ordet mutta, det låter inte nedlåtande i våra öron och är enkelt för barnen att säga. När jag var liten kallade min mamma det för pimppi, men jag tyckte själv som liten att det lät lustigt och konstigt så det ordet använder inte jag.

    SvaraRadera
    Svar
    1. gäller väl nog främst att hitta ett ord man själv är bekväm med :)

      Radera
  5. Vi säger nog snopp och snippa, dom passar ju bra ihop :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. det blir säkert bättre bara man använder ordet mera :)

      Radera
  6. Snippa använder jag oftast, ibland vagina. Snopp har jag däremot aldrig känt mig bekväm att använda, jag säger hellre penis. Pojkarna vet att de har penisar och mamma har snippa.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tänk så olika det kan vara :) för oss är snopp hur naturligt som helst sen igen :)

      Radera
  7. L konstatera efter att hon fråga vad isi har att hon har bara sån här "rytty" . .... :-D / Marica

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bra då barnen kan komma på ordet själva, lite svårt för alla andra att förstå det sen bara :)

      Radera
  8. Försök använd snippa. Det är ju ett relativt nytt ord som vi behöver jobba lite för att det ska kännas naturligt. Det kom till just för att det saknades bra ord för flickor.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja jag får väl bara ta och vänja mig med det :)

      Radera
  9. Hemma hos oss har barnen hittat på egna namn, flickor har lillpruppo o storpruppo, pojka har storpruppo o snallen eller pisan!

    SvaraRadera
  10. Vi hade samma fundering när vi väntade Noella. Snippa tyckte jag lät som vitsippa (haha), men slutligen blev det det som vi kallar de. Känns helrätt! Namnen ska kännas lika för killarnas och tjejernas könsorgan tycker jag. Snopp och Snippa, helbra! Vill inte förlöjliga något, inte heller för biologiskt med penis och vagina eftersom jag själv inte ens använder de orden. Och inte vill jag heller använda det missvisande namnet "kisipruppo" som vi använde hemma hos mig när jag var liten, för snippa är inte bara nån kisipruppo. Man kissar ju inte bara med den heller! Och när jag väntade Manuel så började de ju genast undra om bebin där inne, hur den kom in och så. Och den frågan var jag ju inte beredd på, men det var ju inte svårare än att förklara att det behövs en snopp i en snippa då och så en kort förklaring. Lite fniss var det men mest var de fascinerade och stolta över den nya kunskapen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja det är nog svårt, säkert mest för att vi inte i vår barndom pratat om snippan. Vitsippa, tack för den associationen X) men om de flesta talar om snippan så är det väl bäst att använda det :p

      Radera
  11. Alltså hahaha.. Har tyvärr inga goda idéer, men det har du ju fått redan! Men jag kan ju berätta vad vi säger här i huset.. :D haha alltså kan inte sluta skratta... Man ska inte berätta sånt här åt andra :D anyway, när storasyster var nyfödd så kika jag på henne en gång när vi bytt blöja, å sa åt sambon att "vitsi det liknar en hamburgare!" :D (sii nu själv!) sen blev det liksom ett inside joke här i huset, och nu plötsligt är storasyster snart tre och säger också hamburgare :D det var typ då vi insåg att vi måste kalla det nåt annat..

    SvaraRadera
    Svar
    1. HAHAHA :) oj nej jag dör lite nu, hamburgare :) det har jag nu i alla fall aldrig hört någon kalla den för förr ;) kan ju bli lite knepigt sådär på t.ex. dagis. "tanten tanten det kliar i min hamburgare.." hahah LOL :)

      Radera
  12. HAHA! Alltså jag får nog skämmas imorgon (ska också på bloggevent) :D kan int sluta skratta. ..

    SvaraRadera