onsdag 12 november 2014

Att åka rätt väg eller fel?

Vi var och åt köbbullsmiddag på Ikea idag och utanför ikea ser man en massa barnfamiljen som kommer dit och åker därifrån med bil. En sak som jag reagerade på var att många lyfte in och ut barn från bilen som var yngre än Adam och ändå åkte "rätt" väg i bilen. Alltså med ansiktet framåt? 



I de flesta rekommendationer står det att barn bör åka med ryggen mot färdriktningen till de är 4 eller till och med 5 år gamla. Adam klagar inte alls över att åka "fel" väg, och varför skulle han? Han vet ju inte ens att det finns ett annat allternativ. Vi har inga som helst planer på att vända honom ännu, eftersom jag inte ser någon fördel med att ha honom vänd år "rätt" håll ännu. I paketbilen åker han "rätt" väg och jag gillar det inte alls, som tur är åker vi sällan den bilen nu mera då inte alla ryms i den längre. Har alltid dålig samvete då han åker "rätt" väg. Nej han kommer nog att få åka "fel" väg i minst ett år till.

För faktum är att det ÄR säkrare för ditt barn att åka med ryggen före, det går inte att komma undan det. Små barn har inte tillräckligt utvecklade nackmuskler för att klara av all den påfrestning som en krock medför.



Funderar ni också kring detta kan ni t.ex. gå in och läsa HÄR. På NTFs hemsida skriver dom (med stöd av forskning och undersökningar) om varför man inte bör vända barn under 4 helst 5 år. 
Eva eller Kakkakaffe skrev också om detta (här kommer ni till det inlägget), nu är det 2 år sedan ren men lika aktuellt i alla fall! PÅ bilden till inlägget ser man dessutom att alla 3 barn ryms att sitta med ryggen mot färdriktningen.
och här kommer ännu en länk som ni kan läsa om ni är intresserade.



Tänk 2 gånger innan ni vänder barnen och kör försiktig nu då det också börjar bli halt på vägarna! 
Kram <3

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar