torsdag 13 augusti 2015

hur orkar du?

Det är inte bara en och två gånger som någon frågat mig hur jag orkar träna så ofta som jag gör. Det snabba svaret är väl för att jag tycker att det är roligt, för att jag mår bra av det och för att jag vill gå ner i vikt. Men idag tänkte jag att jag skall analysera det lite djupare, fundera varifrån jag hittar ivern och motivationen till att fortsätta kämpa och svettas och njuta.Det är så otroligt roligt 

Den första punkten måste nog vara det att det är roligt. Det känns alltid kul att packa gymväskan och  fara iväg på träning. Hur kan det då hållas roligt dag efter dag, vecka efter vecka, månad efter månad? Jag tror själv att det beror på att jag hittat den träningsformen som passar mig. Jag tvingar mig inte att göra sådant som inte är roligt, jag provar på olika saker med jämna mellanrum för att se vad jag tycker om de, som t.ex. spinning. Det hade jag inte ens tänkt på före denna sommar, och nu gillar jag det massor. Lite samma med att fara ut på länk, jag försöker göra det med jämna mellanrum för att se om jag kanske i något skede kommer börja gilla det. (hittills not so much) 

Men om jag inte skulle tycka att det är roligt, PÅ RIKTIGT så skulle jag nog inte orka. Inte såhär mycket som jag tränar nu i alla fall. Om varje dag skulle vara en kamp med mig själv, ska jag träna eller inte? Om jag varje dag skulle försöka hitta ursäkter till att inte träna. DÅ skulle jag nog ge upp. Om du känner igen dig i dessa tankar så har du kanske inte hittat rätt ännu? eller så tränar du för mycket. Att hitta balansen är svårt, just nu skulle jag ju mer än gärna träna alla dagar men försöker verkligen se till att jag vilar lite mellan varven också.

Varför är det så roligt då? 

Om vi börjar med de ledda passen då, (för det är dom som är mina favoriter!) så tror jag det mycket handlar om att jag faktiskt gillar att dansa. Jag säger inte att jag är jätte bra på det, eller att det skulle se speciellt bra ut. I mitt egna huvud är jag ju en stjärna såklart, jag känner mig verkligen BRA, snygg och säker. Det tror jag har mycket att göra med den som drar timmen. Både Linda och Diana är jättebra på att få en att känna att man är BRA, att man gör RÄTT och att det ser bra ut. Det höjer ju självförtroendet vilket gör att man vågar ta ut ännu mera av rörelsen, vilket i sin tur ger en mer effektiv träning.
Styrketräningen är kanske inte rolig på samma vis, där handlar det mer om att få pressa kroppen. Att se att jag blivit starkare, att känna att jag orkar mera. Att få vara helt ensam med lite musik i öronen och bara fokusera på träningen. På något vis är det också roligt, (utom uppvärmningen, alltså SNARK det är så tråkigt..)

Resultaten motiverar

Från första början hade jag nu bestämt mig för att lyckas, jag skulle inte ge upp efter någon vecka och börja äta ohälsosamt igen. Jag fokuserade redan från dag 1 på hur glad jag skulle bli då delmål nummer 1 var nått, och då jag nådde det så kändes det så bra. För varje KG eller centimeter som försvunnit så har jag blivit så glad. För JAG VET ju att det är tack vare mig själv, det är ett kvitto på att jag gör rätt. Det i sin tur motiverar mig till att fortsätta. Om jag inte skulle ha nått något resultat alls ännu så tror jag nog att jag hade gett upp. Men redan på första träffen som jag hade med Linda i  vintras LOVADE hon att vi kommer nå bra resultat bara JAG själv VILL! Och ja, jag har nog hittat en vilja inom mig som jag inte ens trodde fanns.Den sköna egentiden

Då jag tränar är jag ju bara jag, jag har bara ansvar för mig själv och jag behöver inte hålla koll på någon annan än mig själv. Ja förstås måste jag ju hålla lite koll på instruktören mellan varven, men jag behöver inte fundera på när Adam senaat kissade, vad vi ska äta till middag eller hur stökigt det IGEN en gång är i lekrummet. Jag har faktiskt lärt mig att lämna alla sådana tankar hemma, då jag far iväg till gymmet så är det inte MAMMAMalin som åker iväg. Utan bara Malin, hon är en rätt så skön typ måste jag säga. Jag är helt säker på att jag inte skulle ha nästan någon egentid alls, om jag inte tränade. För jag är helt super dålig på att se till att jag får den, men nu då jag tränar så är ju det problemet löst.

Mitt mående är så mycket bättre nu

Jag är så otroligt mycket piggare, gladare och nöjdare med mig själv nu, än jag någonsin tidigare varit. Jag är så otroligt stolt över mig själv, över mina framsteg och över min beslutsamhet. Jag har gått ner i vikt förr, svultit mig och mått piss. Men jag har aldrig känt mig bra, för jag har ju vetat att jag inte kommer kunna vara utan att äta resten av livet. För första gången har jag kontroll över situationen och det känns så bra. Sen blir jag ju så GLAD av att träna också, Anton brukar ibland skicka iväg mig till gymmet så att han skall "orka se på mig resten av kvällen".

Om man sedan mixar ihop allt detta, så förstår ni säkert hur jag ORKAR träna. Träningen har gjort mitt liv så mycket bättre och jag hoppas att jag aldrig slutar med det.

Vad är det som motiverar just DIG till att träna?

6 kommentarer:

 1. Jag skulle ha listat exakt alla punkterna själv också till vad som motiverar mig. Speciellt det att man mår bra och dendär underbara egentiden! Du e duktig som orkar kämpa! Hatten av åt dig:)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack :) och JAA egentiden är ju helt LJUVLIG (speciellt vissa dagar)

   Radera
 2. Yey! Jag håller med om alltihop! För mig är det där med att det är så roligt den viktigaste motivationsfaktorn. Jag längtade efter att hinna och orka träna mera under så många år <3

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja att det är kul gör nog att man VILL fortsätta och fortsätta :) så roligt då man vill och KAN träna :)

   Radera
 3. Efter att ha läst ditt inlägg om vad som motiverar dig att träna blev jag ännu mer taggad på att komma igång igen. För mig blir det tyvärr så att träningen nästan avstannar sommartid, fast jag tycker det är så roligt egentligen.Men nu är det dags att köra igen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad roligt att läsa det! Ja många har ju nog annat för sig på sommaren, men man är ofta också aktivare då så lite paus från träningen är säkert inte någon fara. Kör hårt!

   Radera