måndag 24 augusti 2015

Hur kommer man igång med träningen och hur orkar man fortsätta?

Fick en kommentar av Therese (som bloggar HÄR) och hon ville bland annat bli bombad med tips på hur man skall komma igång med träningen och hur man orkar fortsätta. Jag skall försöka lista de bästa tipsen som jag har. Tips för hur du kommer igång och också fortsätter..


1. Bestäm dig!

Du måste vilja träna PÅ RIKTIGT och för att du själv vill. Det är jätte svårt att hållas motiverad om om du tränar för att någon annan vill det. Visst kan du hänga på med en kompis till gymmet och prova på något pass, men du måste själv gilla det för att det skall fungera i längden. Jag tror stenhårt på att man skall träna sådant som man gillar, sådant som man tycker är roligt. Annars blir det nog jätte jobbigt. Du måste bara bestämma dig för att NU börjar du träna, och sen bara börja. Det fungerar inte med att tänka "jag börjar nästa vecka.." Om du bestämt dig så SKA DU BÖRJA REDAN IDAG! (perfekt dag idag, men tanke på att det faktiskt börjar en NY vecka..hihi)

2. Ta det lugnt i början

Då man bestämt sig för att köra igång med träningen går det lätt till överdrift den första veckan. Man är super peppad och kör 120%, och för kroppen blir det en riktig chock. Det är inte alls ovanligt att man t.ex. blir sjuk då man just börjat träna. Detta är kanske kroppens sätt att meddela att du måste vila lite mera. (jag har ju inga källor på detta, utan utgår bara från mina egna erfarenheter) Börja lugnt, känn efter. Kör något tungt pass i veckan och ta en promenad de andra dagarna. (själv lydde jag ju inte detta, utan pressade kroppen till max flera gånger i veckan. Det var ju inte så lyckat eftersom jag ju fick problem med mina vader och fötter, dom blev helt enkelt överansträngda. Och sen fick jag ta det super lugnt, och springa till fysion många gånger innan jag var "normal" igen. Så helt på sant, ta det försiktigt!)

3. Testa först!

Köp inte 1 års medlemsskap till ett gym om du inte VET att du kommer använda det. Trust me, jag har kastat bort massa pengar på gymkort som inte blivit använda mer än någon månad. (nu pratar jag alltså om tidigare år, åren innan 2012, har varit medlem på gymmet i pargas lite till och från sedan 2007) Har varje gång tänkt att det faktum att jag betalat för kortet nog kommer att motivera mig till att träna, men alltså NÄ. Mig har det inte alls motiverat. Det hamrar bara ÄNNU mera för att man dels inte lyckats träna så mycket som man tänkt och sen ännu betalat massa pengar för det. Det sänker självkänslan och gör att det blir ännu svårare att våga tro på sig själv. Om man t.ex. vill börja träna på gym så brukar det finnas olika allternativ, 10 gångers kort eller ett kort som är i kraft 1 månad t.ex. Kolla med det gymmet som du tänkt träna på och fråga vilka allternativ som just dom har.

4. Prova, ge det en ÄRLIG chans

Många kanske tror att man måste vara på ett visst sätt för att t.ex. träna på gym eller för att fara ut och springa. Försök att glömma alla förutfattade meningar du har, och testa på det som DU tror att du kommer gilla. På gymmet finns t.ex. en jätte bred variation av människor, vilket gör att ALLA passar in. Det kan ibland vara lite jobbigt att vara ny på t.ex. ett pass. Allt är nytt och man känner sig lätt lite lost. Ge därför timmen några chanser, gå flera gånger och bestämd dig sedan vad du tycker. Alla måste ju inte gilla allt, men jag tror inte heller att alla älskar t.ex. step efter första gången. För mig tog det rätt så lång tid innan jag verkligen började tycka om det. Hade bara bestämt mig för att jag vill börja tycka om det, och mer eller mindre tvingade mig att gå de första gångerna då "back in the days 2012"

5. Prioritera tiden rätt

Att träna tar tid, inte nödvändigtvis jätte mycket tid, men tid som du just nu lägger på något annat. Bara för att du vill träna så kommer inte denna tid automatiskt att uppenbara sig och inte heller får dygnet flera timmar (fast man ibland kunde önska det) för att du ska börja träna. Du måste vara beredd på att i början "offra" lite tid för träningen. Efter ett tag kommer det inte längre kännas som att du missar något, för ja oftast är väl denna tid du offrar t.ex. soffmystid? Eller har jag fel? Så var det för mig i alla fall.

Var smart, om du inte hinner träna och träffa kompisar så kan du ju kombinera dessa två, gå ut och gå med en kompis, eller ta en löprunda tillsammans. Träna tillsammans på en nivå som passar er båda. Om den ena vill springa och den andra inte orkar springa så kan man ju cykla bredvid det som springer. Använd fantasin! Jag träffar många av mina kompisar på gymmet, ofta hinner vi snacka en liten halvtimme efter något pass också vilket är super. Då hinner man både umgås och träna.

6. Motivationen

För att orka träna är det ju viktigt att vara motiverad. Vad som motiverar just dig är ju såklart jätte individuellt, men försökt lista några saker och titta sedan alltid på den listan då/om din motivation tryter. Du ska träna för din egen skull, för att just DU vill. En liten motivationshöjare är ju t.ex. att köpa en ny träningstopp eller ett par nya shorts. Små saker som förgyller träningen motiverar, i alla fall mig. 

7. Ta hjälp av proffs

Jag tjatar på om detta, men jag tror så stenhårt på det själv så jag kan ju inte annat än säga det. Vill du påhittigt förändra din livsstil och din vardag så behöver man nog hjälp. Hjälp och stöd, och tips och pepp från någon som VET vad hen pratar om. Jag säger inte att man inte kan göra det själv, men jag tror det är lättare, säkrare och hållbarare om man får lite hjälp. Är själv så otroligt glad över att jag vågade erkänna för mig själv att jag inte längre fixade detta. Att jag inte "kan börja på måndag igen" för jag gör det aldrig. Det kan ju räcka med att prata med någon som jobbar med träning eller hälsa, man kan t.ex. prata med gympersonalen, hälsosystern på skolan eller någon annan som man tror att kan hjälpa. Om inte den personen själv kan hjälpa så kan den säkert hjälpa dig att hitta någon som kan. Våga fråga om hjälp och våga ta emot den!

8. Njut av resultaten

Varesig det handlar om att gå ner i vikt, gå upp i vikt eller att bara stärka kroppen så ska du njuta och vara stolt över dina resultat. De flesta människorna mår bättre då de tränar, de är gladare, piggare, sover bättre på natten, äter bättre på dagen osv. Våga njuta av att du mår bättre, våga PÅ RIKTIGT klappa dig på axeln och vara nöjd med dina resultat. Små som stora! Vi har alla olika utgångsläge och resultaten skall bara jämföras med sig själv. 

Jag önskar dig stort lycka till med träningen, hoppas du fick ut något av dessa tips. Viktigast är nog bara att man bestämmer sig, att man verkligen vill och att man också vill satsa lite tid och energi. Efter ett tag är träningen så rolig att man inte vill missa det.

Vad säger ni andra? Kommer ni på några flera tips?

4 kommentarer:

 1. Mitt tips: Ha delmål. Vill man dessutom belöna sig vid nådda delmål så är det bäst med materiella belöningar eller i upplevelsekategorin. "När jag klarat det och det får jag äta ditt och datt" kan snarare trigga igång de gamla beteendena igen, i alla fall för mig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja delmål är jätte bra att ha! :) då får man ju nå sina mål många gånger. Och ja håller med om att belöningen inte ska vara något man "får" äta eller unna sig. Bättre med t.ex nya träningskläder eller något annat :)

   Radera
 2. Tackar så mycket för alla tips! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var så lite så, hoppas dom var till nytta :)

   Radera