fredag 17 oktober 2014

Namnsdag

Saga är ett kvinnonamn av fornnordiskt urpsrung som ursprungligen betydde "hon som ser", "sierska". Saga var en asynja i den fornnordiska mytologin. I en berättelse om henne dricker hon och Oden ur ett gyllene kärl i hennes boning Sökkvabäck. Enligt Snorre var hon ett fristående väsen, men troligen var hon identisk med Odens maka Frigg.

I modern tid har namnet förknippats med ordet saga i betydelsen "sägen", "folksaga" eller "berättelse". Äldsta belägg för namnet som personnamn i Sverige är från 1873.


Ja idag firar vi lilla Sagas namnsdag. Bjuder på lite kaka och kaffe bara inget större kalas. Just var Antons mamma och pappa hit för att fira lite och senare kommer Sagas gudföräldrar på kaffe. Alltid mysigt med lite kaffe gäster. Vi passade på att baka en (eller okej då två) kaka/or dagen till ära. Men sådär egentligen kan vi inte fira Sagas namnsdag så mycket eftersom vi inte firar Adam. Den lilla stackaren har ju namnsdag på självaste julafton. Inte ofta som någon kommer ihåg det. Men i år firar vi lite i alla fall.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar