torsdag 26 mars 2015

Att våga "unna sig ett hälsosamt liv"

En sak som jag lämnade och fundera på, efter att jag läst runt lite på olika bloggar gällande att leva hälsosamt, är att de människor som inte själva går på diet eller medvetet försöker lämna bort vissa livsmedel så gott som alltid har en åsikt om vad t.ex. jag MÅSTE UNNA MIG. T.ex. måste man kunna unna sig en Pizza på fredag. Men VARFÖR det? smakar din pizza bättre eller sämre för att jag också äter en pizza? Eller handlar det om att du också egentligen vet att pizza inte är bra men om vi båda "fuskar" så känns det inte lika illa? 

Berätta gärna hur ni tänker? 

Varför måste jag unna mig ohälsosamma saker? Har jag då också rätt att tycka att du ska unna dig t.ex. 1 h styrketräning i veckan? Man unnar sig väl saker man själv njuter av?

Jag förstår ju att man inte skall vara för strikt, man ska absolut inte banta eller svälta sig sjävl! MEN om jag t.ex. hittat ett bättre allternativ till t.ex. tacos (tacosallad, inte så svårt lämna bara bort brödet och chipsen) räcker inte det? Då unnar jag mig ju något som är gott men ändå inte super ohälsosamt.  Det måste väl ändå vara JAG som bestämmer VAD JAG vill unna mig? eller? Tycker inte att någon annan ska bestämma vad jag ska äta för att min livsstil skall vara "bra". Jag vet vad jag håller på med, jag har ju tagit hjälp av professionella. Och enligt mitt matschema behöver jag inte alls äta godis alla veckoslut, fast jag nog FÅR äta det (ca 100g är passligt för mig just nu) om jag vill. Det är alltså inte förbjudet men det är inte heller på något sätt nödvändigt. Klart jag kan unna mig en pizza om JAG är sugen, men jag tänker inte börja äta pizzaperjantai bara för att andra människor är sugna på pizza på fredagar. Som tur är finns det nästan alltid salladsallternativ då man skall ut och äta, det betyder också att alla (oberoende av diet/livsstil) kan äta på samma ställe. Jag hoppas ju ändå att folk som t.ex. går ut och äta med mig gör det för att träffa mig och inte för att njuta av att se mig äta en pizza (fyfan det låter ju inte friskt alls de, börjar nästan låta lite som en feeder) Tanken är säkert god, man ska unna sig saker i livet. Men måste man unna sig skräp? eller ska man unna sin kropp att inte äta en massa skräp? Det ena behöver inte utesluta det andra, ibland kanske man unnar sig en glass och ibland unnar man sig en shoppingtur. Men för mig blir det inte någon njutning i att unna mig något som jag inte är sugen på. 

Jag försöker faktiskt unna mig ett långt och hälsosamt liv, och det mina vänner är vi alla värda att unna oss själva! 

15 kommentarer:

 1. Okej.. Måste säga att det var mycket i inlägget jag inte förstod vart du försökte komma med så förklara gärna , t.ex. Varför skulle nån bry sig i vad DU unnar dig (eller vem som helst annan) på din fredag? Vad har det att göra med vad jag unnar mig? Efter en tung vecka unnar jag mig ofta en kall cider, inte är det ju som att jag skriver överallt då att alla andra måste unna sig en cider för det bara för att det skulle handla om att jag egentligen vet att cider inte är bra men om vi båda "fuskar" så känns det inte lika illa? Ööh? Varför skulle det kännas illa att unna sig nått man gillar? Unnar gör man ju för att man är värd det.. Varför skriver du att du sku måst unna dig en cider bara för att jag gör det? Väldigt ologiskt! Citerar dig "Men för mig blir det inte någon njutning i att unna mig något som jag inte är sugen på. " Nej men jag är sugen på en cider?

  Jaa helt sådär ärligt så förstår jag inte alls detta inlägg, varför tror du att en annans "unnade" har något att göra med ditt/någon annan? Förklara gärna! Och sen om du och dina vänner far ut och äta, varför skulle dom njuta av att se dig äta en pizza? Tror nog mer dom njuter av att vara med dig, inte av vad du än äter...:)

  SvaraRadera
  Svar
  1. äsch då det var ju trist om inlägget blev flummigt. Det som stör mig är att många i min omgivning t.ex. ofta påpekar att det är bra att äta hälsosamt men att man MÅSTE unna sig lite onyttigheter också. Nu har ju andra människor tur då om detta inte är fallet för dem, men det irriterar mig att människor i min omgivning ofta har den inställningen. Därav inlägget, därav exemplen.

   Det är ju just det som jag också funderade över i mitt inlägg, varför det skall vara så viktigt för andra att påpeka att jag måste unna mig "något gott" också. Jag tycker ju själv att det är konstigt men faktum kvarstår ändå att människor säger så till mig.

   Det vad andra människor unnar sig eller inte unnar sig får dom bestämma själva. Om du njuter av din cider efter jobbet är det jätte bra och mår du bra av det så tummen upp!

   Och ja det var ju det jag skrev också, att jag hoppas att man går ut och äta med sina vänner för att umgås, och inte för att fundera på vad de andra äter. Tack för din långa kommentar, intressant att läsa :)

   Radera
 2. Haha, du haka no upp dig på mitt inlägg märker jag. Int mena jag ju att alla måst äta chips godis pizza (?) på sitt fredagsmys, såklart int. Alla äter ju det dom är snåla på, om det då är bananplättar, en proteinbar, en glass eller bara ett knäckibröd, det jag menar är att man borde kunna äta det då utan att få skuldkänslor! Det jag huvudsakligen mena i mitt inlägg är att jag tycker det är synd att man nuförtiden hör om alla som lämnar bort sin favortirätt/snacks bara för att det inte är tillräckligt hälsosamt. Inte ens på en sketen fredag ska man få äta det man är riktit snål på.. Då tycker jag att hälsotänket gått för långt. Sen att jag sku äta chips och sen skriva på min blogg att alla andra också borde göra det för att det sku kännas "mindre dåligt" är nog bara... ja inte mitt fall iaf! Jag skiter i vad andra äter och inte äter, jag äter mitt älskade chips med glädje och utan skuldkänslor,och jag skulle inte kunna bry mig mindre om vad andra tycker och tänker om det. Och visst fan unnar jag mig själv ett långt och hälsosamt liv jag också, FAST jag ibland njuter av lite chips.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nja inte egentligen själva inlägget, utan kommentarerna. Själva inlägget tyckte jag till stora delar hade jätte bra poänger, just att man skall försöka komma bort från matångesten och att man skall kunna äta det man vill och njuta av det. Så borde det ju vara för alla! Men tyvärr är det rätt så långt ifrån sanningen för många. Faktum är ju ändå att många människor är överviktiga och då bör man kanske skippa att unna sig t.ex. godis, för att må bra.

   Jag kan ju bara ha mig själv som referens och jag måste säga att jag först led av tanken att inte äta godis på fredagarna t.ex. Men tackvare "bättre" (mindre socker t.ex.) allternativ så går det nu bra. Men jag vill ju också medvetet GÅ NER i vikt, där är en stor skillnad.

   Problemet är väl då någon ( t.ex. jag själv) unnade mig ohälsosamma saker varje dag. Då mår man inte bra alls, kroppen mår inte bra och inte psyket heller. Flera 10tals kilo övervikt är inte hälsosamt. Och då stör det mig att människor i min omgivning måste påpeka att det nog är viktigt att jag unnar mig t.ex. en pizza eller godis till helgen. (Detta hade inte nu något med din blogg att göra längre, utan detta handlar om mina egna erfarenheter. Borde säkert varit tydligare med den delen!) När människor säger så känns det ju för mig som att dom vill att jag skall misslyckas, och det är allt annat än peppande.

   Hoppas du förstod vad jag menade :)

   Radera
 3. hmm.. det verkar som att du har missuppfatta andras inlägg om dethär med mat och vem som unnar sig vad. för det finns nu knappast nån som har skrivit ett inlägg om att just du måste unna dig pizza, godis eller annat "skräp", som du så fint kallar det, även om just den bloggaren gör det. däremot tycker jag det är fel av dig att skriva "varför unna sig just med skräp?" det verkar som att du tycker att ditt "hälsosamma liv" e så mycke bättre än deras som unnar sig detdär "skräpet". sen oxå att du skriver att du iaf inte får ut någon njutning av att äta en pizza för att en sallad passar dig bättre och ger dig mer njutning. har du tänkt på att kanske andra inte får ut dendär njutningen av en sallad utan hellre tar en pizza once in a while för att njuta och sen int behöva äta det på en stund? tycker det är endast du som pushar det "hälsosamma" livet på andra för att det är "det rätta" och int låter andra ha sina egna matvanor för då är de personer "sämre än dig".

  SvaraRadera
  Svar
  1. här är t.ex. en del från en kommentar som jag fått på min blogg : "Att äta hälsosamt är det verkligen inget fel på men jag tycker också det är viktigt att man kan gå ut och äta tillsammans med sin älskling/älsklingar en fredag eller lördag kväll eller ha fredagsmys hemma med tortilla/ pizza eller annat gott som man inte äter varje dag." och det är främst denna inställning som irriterar mig. Liksom att andra tycker att också jag måste unna mig lite godis om det är filmkväll. Det verkar som att andra inte upplevt detta, tyvärr har jag ju själv erfarenhet av 100 olika bantningsdieter och jag har också erfarenhet av omgivningens reaktioner då man försöker gå ner i vikt.

   Varför jag kallar det skräp är ju nog för att det är skräp, hur man än vänder och vrider på det kan inte t.ex. pizza vara hälsosamt. Sen att man ibland kan äta den ändå, utan att må dåligt av det, utan att det gör någon större skada är också sant.

   Min poäng var ju precis det att man ska unna sig det man själv vill ha, vare sig det då är hälsosamt eller ohälsosamt. Men jag gillar inte att människor skall försöka få mig att känna mig fånig för att jag inte vill äta t.ex. pizza. Och igen tro mig det händer HELA TIDEN då jag försöker vara hälsosamt.

   Jag anser absolut inte att jag är bättre än någon annan, jag försöker hitta en livsstil som gör att jag inte skall vara överviktig och som gör att jag skall må bra. Sen är det klart att jag vill tipsa andra om att det går att äta både gott och nyttigt, men det är ju upp till var och en att välja hur man vill göra.

   Alla gör ju som de själva vill, och har man inte haft problem med maten, med övervikt och ohälsosamma levnadsvanor 24/7 så är det säkert inte så lätt att förstå mina tankar heller.

   Tack för din kommentar :)

   Radera
 4. Konstig inställning. Ingen skulle väl få för sig (hoppas jag) att säga till en nykter alkoholist att hen MÅSTE UNNA SIG en bastuöl?
  Klart jag själv känner mig lite sämre när jag sitter här och äter godis och läser om hur nån tagit tag i hälsan, men det säger ju mer om mig än något annat.
  Stå på dig och unna dej det du vill. Kämpa på och glöm i te bort att du är finast!!!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej precis. Sockerberoende är svårt att bli av med och det behövs inte mycket för att det skall triggas.

   Ja men så är nog jag också, godiset smakar inte så gott om man ser på bigest looser samtidigt. För man vet ju att det inte är bra att äta godis, fast det är gott :)

   Ska försöka komma ihåg det! Puss på dej finis <3

   Radera
 5. Förr belönade jag mig alltid med godis, skräpmat eller ett glas vin om jag hade haft en tuff vecka eller så... Men jag mår helt skit av att trycka i mig en påse godis eller om jag äter flottigt på kvällen. Redan en liten mängd alkohol blir jag jättetrött av. Så numera unnar jag mig hellre en frisk promenad, ett hälsosammare kvällgott som turkjoghurt med frukt och lite honung eller sånt.

  Man måste verkligen inte unna sig något ohälsosamt emellanåt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för din kommentar Tanja jag tror att du mera förstod min poäng med själva inlägget :) ja turkiskyoghurt med nötter och honung är ju super gott :)

   Radera
 6. Minns från att jag var liten och min mamma gick på en diet, enda dieten hon har gått på (har ingen aning om vilken diet som var pop på 90-talet). Minns jag tyckte det var hemskt när hon hade lagat jättegod mat som jag eller min syster hade önskat, (vi fick ofta välja vad vi skulle äta på lördakväll) och denna mat tror det var hemmagjorda hamburgare så passade ju inte med hennes diet, så då åt hon maten som lämnat från dagen (antagligen något som jag inte tyckte att var så gott i.o.m. att jag minns det). Min jättegoda hamburgare var inte lika god när inte hela familjen åt samma mat! Jag tyckte bara synd om mamma under hela tiden vi åt! Jag var kanske 7 år..
  Så ett tips! Ät samma hela familjen när ni är hemma! Är ni någonstans och äta så är det ju fritt att äta det man själv vill eller åtm. i vår familj har en och var själv bestämt vad vi vill äta. Är du ute med vänner så är det vell ingen skilnad vad du äter?! Bara du inte tvingar någon annan på sallad ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för din kommentar! Hade inte alls tänkt på den aspekten som du berättar om, så tack att du gav mig en ny vinkling! Oftast äter vi alla samma. Men jag skippar t.ex. Pastan som resten av familjen äter, och det fungerar bra :)

   Ska försöka att inte tvinga andra att äta sallad, så ingen behöver skippa en lunch date med mig på grund av rädsla för det i alla fall ;)

   Radera
 7. Jag tyckte ditt inlägg var mycket intressant, känner igen mycket. Folks kommentarer då man har sin egen matlåda, eller vill avstå från godis som de bjuder på. Och alltid skall man tvunget behöva berätta varför man äter som man gör och sedan kommer en kommentar att man gör på fel sätt. Är inte överviktig på nåt sätt men vill ändå få träningsresultat och äta hälsosamt. Vanligt är också då de trycker i sig godiset att de säger ojj de här e no så gott eller liknande. Lixom jag dömer inte dem för vad folk äter eller inte äter, så då behöver inte de göra det heller. Suck..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, vad kul att inlägget var intressant :) ja men eller hur, folk har så otroligt mycket stress över vad andra äter eller inte äter, och dom kan sällan bara godkänna att man inte vill ha t.ex. godis. Var och en med sitt, så borde det vara i alla fall :)

   Radera
  2. Ja precis:) Stort lycka till med ditt nya liv, du är en bra bit på vägen så fortsätt kämpa :)

   Radera