måndag 20 april 2015

vad är målet?

Fick en fråga om hur många kilon som jag totalt vill gå ner, liksom vad är målet?

och för att kunna svara på den frågan tänkte jag samtidigt fundera lite på målet med den nya livsstilen sådär över lag.

Är målet att bli smal? 
eller vad är målet med hennes träning? 
Varför tränar hon 5 av 7 dagar på en vecka? 
Vad vill hon egentligen nå med sin träning? 

Det surrar säkert runt, en rad av frågor i era huvuden. Vissa av er som läser min blogg känner mig personligen, vet min historia (en historia som hittills aldrig haft ett sunt förhållande till mat, men mer om det i ett annat inlägg) medan andra kanske halkat in hit via t.ex. FB och inte känner mig på annat sätt än via bloggen. För att alla skall vara på det klara med vilka mål jag har med min träning och min nya livsstil, tänker jag därför svara på några frågeställningar kring just målen.


Nej, målet med min ändrade livsstil är inte att bli smal. Jag har under mitt 24 åriga liv aldrig varit smal och jag tror inte heller att jag någonsin kommer att bli just smal. Inget fel på att vara smal, tro mig jag har drömt om att vara smal en stor del av mitt liv, men jag har insett att det är inte det som är mitt mål längre. Att bli smalare däremot, det är ett mål. Att gå ner i vikt och fettmassa är något som jag strävar efter. Målet är att bli sund, att känna mig frisk i kroppen. Jag märker ju redan stor skillnad och ser med glädje framemot hur det kommer att kännas om några månader.

Från början var målet med träningen att öka förbränningen i kroppen, vilket i sin tur skulle snabba på min viktnedgång. MEN rätt så snabbt började jag älska träningen, för att den gjorde mig glad, fyllde mig med energi och bevisade för mig själv att jag KAN. Därför orkade jag också träna hela hösten även om maten inte riktigt var av den hälsosammaste sorten. I dagens läge har jag inte några specifika mål med min träning, jag vill bli stark i kroppen och jag vill se bra ut. (förlåt att jag är ytlig nu men det är sant, jag vill att det i något skede skall börja synas att jag tränar, inte bara genom att vikten minskar utan även genom att få lite synliga muskler.) Jag drömmer om att testa på crosfit, jag har som mål att kunna dra 5 st leukan, jag skulle vilja kunna jogga och drömmer i hemlighet om att någon gång klara av ett halvmarathon. Jag har små delmål som inte känns omöjliga, men som jag vet att jag kommer få kämpa för, för att kunna nå. 

Främsta målet med träningen är ändå att ge mig en paus i vardagen, att få fokusera på annat än barnen några timmar i veckan gör mig så otroligt gott. Träningen gör så mycket för mig, inte bara fysiskt utan MINST lika mycket psykiskt. Älskar att jag ÄLSKAR att träna.


Ja så hur många KG har jag tänkt bli av med? Det är faktiskt en fråga som jag i dagens läge inte kan svara på. Jag skulle väldigt gärna se att jag i något skede skulle klassas som "normalviktig" enligt mitt BMI, även om jag är medveten om att BMI inte säger allt. Dock är inte detta något som jag kommer att haka upp mig på. Jag vill känna mig bekväm i min egen kropp, jag vill kunna köpa de kläder som jag tycker att är fina utan att alltid tänka "finns det månne XL av denhär". I dagsläget känns det som att jag nog vill få bort minst 20kg. Det låter sjukt mycket jag vet, men cirka gurka det. Det är mycket, och det kommer ta tid. Jag kommer låta det ta den tid det tar, jag kommer träna hårt och äta hälsosamt. Jag kommer vakta på mig själv och se till att jag varken börjar banta eller frossa. Jag känner mig trygg med det hjälpen och supporten som jag har från Gymmet, från vännerna och från familjen. Att i snitt träna 5 av 7 dagar i en vecka låter kanske mycket, det är det ju nog också MEN det är inte för mycket. Många som följer mig och min resa mot ett hälsosammare liv påpekar att jag inte skall träna så mycket. "kom ihåg att vila också" "man ska inte träna sådär mycket" osv. är fraser som jag möter så gott som dagligen. Hittills har jag bara svarat dem att jag följer mitt tränings schema och känner mig trygg med det. De order som jag fått av min PT är att inte styrketräna för mycket, för det är oftast då man skadar sig. Cardio träning och muskeluthållning får jag träna "så mycket jag vill". Det är klart att jag lyssnar på kroppen, och det är klart att vilodagar är viktiga. Men en vilodag behöver inte betyda att man ligger och spottar i taket (även om det kan göra det och då är det såklart OKEJ!) en vilodag kan också vara att man går ut och gå t.ex. Visst märker jag ju på min kropp att jag kanske belastat den lite väl mycket nu, eftersom jag också fått en del skador, men samtidigt så är det ju inte något värre än att jag fått ta det lite lugnt mellan varven.


HUR är det med dig och din träning? VAD HAR DU FÖR MÅL?


2 kommentarer:

  1. Wow, hittade din blogg för ett par månader sen och måste bara säga att you go girl! Att vara småbarnsmamma och börja en hälsokamp kan inte vara den lättaste combon men du verkar ju klara det MER än fint ! :) Ville bara önska dig grattis och lycka till på din resa mot ett hälsosammare liv!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej men tack för den snälla kommentaren :) nej nå lätt är det väl inte, men det är det väl inte för någon :) Tack snälla :)

      Radera