tisdag 8 september 2015

träning och familj, det långa svaret


Här kommer svaret på den sista frågan i ett helt eget inlägg, precis så som jag lovade. Kommentera
gärna era åsikter om just träning och familjeliv, hur du och din familj löser pusslet att hinna träna mycket i vardagen. Alla tänker olika och alla vet ju vad som fungerar bäst i deras familj. Men säg nu att jag inte är den enda mamman som satsar lite extra tid och energi på träningen (det vet jag ju att jag inte är, men jag fiskar kommentarer hahaha..)Denna fråga var ju inte elak, eller den behövde inte tolkas så i alla fall. Jag valde nu att inte göra det heller (tolka den som något elakt alltså), eftersom jag VET hur riktigt elaka och spydiga kommentarer ser ut. Men precis som jag själv säger i filmen så kändes det ändå som att den anonyma läsaren som frågade detta försökte pika lite, och indirekt säga att jag nog kanske tränar lite för mycket för min egen familjs bästa. Men som sagt, no hard feelings denna gång!

Det verkar finnas rätt så många människor som anser att jag tränar för mycket, folk som tycker att jag borde göra annat istället (dom har sällan några konkreta exempel på vad, men tydligen skall mammor inte få vara mycket på gym i alla fall). Får ibland riktigt spydiga kommentarer här på bloggen t.ex. (som jag direkt raderar så lägg inte energi på att ens skicka dem!) vilket känns rätt så trist. JAG och min familj väljer ju själva hur vår vardag ser ut, och fast detta passar oss så passar det inte nödvändigtvis alla.

Som tur vet jag ändå om och till och med KÄNNER många helt otroligt härliga mammor som tränar minst lika mycket som jag, och deras barn har nog inte tagit någon skada av det. Tvärtemot tror jag att dom mår bra, eftersom mamman i familjen får göra något som hon älskar. 

7 kommentarer:

 1. Tack för svaret! Ett mycket bra sådant 😊 och det är väl så, då jag e lite lat själv så skulle jag gärna vilja att det är så att det inte GÅR att träna så mycket och få familjelivet att gå bra ihop. Men du verkar ju lyckas utomordentligt 😁 allt gott till dig och de dina. /enfegensomgömmersigbakomannonym

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad bra om svaret var bra, det var inte så lätt som jag trodde att svara på frågan heller och stundvis kändes videon lite flummig :) ja och som sagt, alla familjer fungerar så olika. Jag har nog tur som har en sådan situation som jag har just nu. Lat eller inte så skall alla träna just den mängden som passar för en själv. Kämpa vidare med träningen i den mån du själv vill, och den mån som passar just din situation. Man KAN ju träna tillsammans med barn också, vagnspromenader osv om man inte vill vara borta på t.ex. kvällar :) Allt gott till dej med, vem du nu sen är ;)

   Radera
 2. Tummen upp för dig som prioriterar ditt eget välnående så högt! Barnen mår bra av en glad mamma som orkar i vardagen och känner sig nöjd med sig själv! Plus att vara ifrån varandra nu och då är riktigt hälsosamt tror jag :) Ta verkligen inte åt dig av kommentarer om att du borde vara mer hemma, det är sådana som inte orkar träna som har det som en ursäkt för sig själv!

  SvaraRadera
  Svar
  1. tack :) jag tror också hårt på att hela familjen mår bättre med en glad, pigg och frisk mamma :) och JA jag behöver nog lite paus från att vara mamma, att hinna sakna barnen ens en liten stund är riktigt bra det också. Antagligen har du en poäng där, och NEJ jag ska verkligen försöka att inte ta åt mig :)

   Radera
 3. Att folk orkar bry sig om hur andra löser vardagen hemma. Arbetar 3-skift, 30 timmar dock men ändå. Det blir en hel del pusslande att få vardagen att löpa här. Visst, vi kunde sitta hemma om kvällarna men nu vill jag träna & nu när barnen blivit äldre så önskar jag att de också rör på sig. Ofta får jag offra min träning pga kvällstur, barnens hobbyn eller annat program men det mesta går att lösa - om man bara vill. Barnen är vana vid att jag är borta, dag som natt nuförtiden och inte tror jag att de tar skada av det. Många ggr har de fått följa med eller så ordnar jag barnvakt, det senare sällan eftersom det också finns en pappa :) Som du sa i videon så tränar du efter att barnen gått & lagt sig. Det gör jag också. De kvällarna går kvällsrutinerna utan problem & ibland blir jag ombedd att dra på benen så att barnen säkert hinner somna ;) Blir det mycket krockar med passen på gymmet eller med innebandyträningen, så försöker jag klämma in en promenad eller liknande under dagen på ledig dag eller innan kvällstur.

  By the way, när du såg mig på gymmet igår var jag tvungen att avbryta passet 15 min tidigare för att hinna föra dottern till fotisträningen :D Lugnt för min del, eftersom det var andra passet ;)

  SvaraRadera
 4. Hej! Va roligt att se dig på sådär på video, har ju bara bilder tidigare av dig, alltså då instagram eller bloggen. ;) Du verkar vara en härlig kvinna med bra tankar.
  Ja, det är många som alltid funderar "HUR hinner du?". Men det är bara att konstatera, ju mer du gör desto mer hinner man! Man prioriterar tiden på ett helt annat sätt när man är mycket igång. Om man skulle räkna minuterna som många andra människor tex ligger på soffan, slösitter vid matbordet efter maten eller pratar i telefon blir det lätt många timmar. Och då hinner man träna istället! Och som sagt, en hälsosammare mamma blir man och gladare framför allt. Många gånger jag klagar på att jag egentligen inte hinner eller orkar så är det ofta maken som "tvingar" ut mig för han vet att när jag har tränat klart är ju på mycket gladare humör och har dubbelt mer energi igen. Så win-win.

  SvaraRadera
 5. Allvarligt talat, hur kan folk ens kritisera/ifrågasätta en mamma som tränar? Aldrig att det skulle hända samma sak med en pappa! Nej, fortsätt du att träna med gott samvete! En bättre investering i ditt eget och familjens liv kan du inte göra så tummen upp och fortsätt i samma takt!

  /Maria

  SvaraRadera