söndag 27 januari 2013

Fingermat?!?

Hittills har Adam bara ätit puré och majskrokar. Det har fungerat fint men skulle vilja kunna bjuda på något annat än krokarna också. Dom är ju super men känns som att han hellre skulle kunna gnaga på en fruktbit i alla fall då vi är hemma.. Men till saken hör att jag är skit rädd för att han skall sätta i halsen och kvävas. Han är jätte duktig och hostar upp bitar om dom är för stora men jag är hönsig i alla fall. Idag övade vi i alla fall med några päronbitar. Två gånger fick han hosta upp en bit men annors var han duktig och "tuggade" duktigt.

Nu skulle jag vilja ha tips på VAD och HUR man kan gå vidare med fingermaten. Hur stora eller små bitar skall man ge?

2 kommentarer:

  1. Det är svårt det där med mat.. Och svårt att släppa taget och låta dem plocka själv i sig. Men de e nog bara å våga låta dem äta, först vill de fara rätt ofta i halsen, men di brukar vara duktiga på att hosta upp dem! Och efter lite övning så far int bitarna fel längre.
    Vi börja me brödbitar, enkla att tugga och vi gav så stora så att T precis fick tag i dem. Vartefter gav vi större bitar och börja även ge andra bitar som e mjuka t.ex. banan, kokta grönsaker osv. Sen börja vi ge t.ex. äppel och sånt som e lite hårdare. Vi 8 månader kan man ju dessutom böri ge lite mjölkprodukter och grynost e perfekt för di små att plock i sej :)

    SvaraRadera
  2. Jag håller med om att de är duktiga på att hosta upp (i värsta fall spyr de upp) men de lär sig jättefort att inte sätta i halsen bara man vågar börja ge bitar. Vi har kört på att ge så stora bitar att de är lätta att greppa och gnaga på. Jag tror att vi började med gurkstavar och kokt potatis och sedan det andra som tipsades om hör ovan. Russin och vindruvor är förutom grynost också bra för att öva pincettgrepp samtidigt. Vindruvorna delade vi nog i fyra bitar.

    SvaraRadera